Založ si blog

Majú ešte Briti dosť idealizmu, aby verili svojej demokracii?

Keď som bol prvýkrát v Británii, krátko po otvorení hraníc, mal som to staré, známe déjà vu. Toľko som o tej krajine študoval, vedel, že sa mi mnohé jednoducho potvrdilo. Bolo to tam také britské, svojské, neeurópske.

Keď som cestoval do UK v nedávnom období, celý imidž tejto krajiny sa preklápal do celkom inej roviny. Možno európskejšej, veď len v Londýne žije 1 milión Európanov. Ale ešte viac zglobalizovanej, kozmopolitnej podoby.

Utilitárny, úžitkový, pragmatický, oportunistický, vykalkulovaný, zmaterializovný, pôžitkársky  svet. Je jedno kto si, čo si, dôležitá je libra šterlingov, jej nákupná sila v Európe, aj po celom svete.

Keď David Cameron v 2016, akoby omylom, neuvedomujúc si všetky riziká, vyhlásil referendum o odchode z EU, to ako keby starý britský Fénix začal vstávať z popola. Britská národná hrdosť predsa nemôže dovoliť, aby nevolení zástupcovia v Bruseli rozhodovali aj o tých najneuveriteľnejších banálnostiach. O to skôr o dôležitých veciach. Britská aristokratická ,,splendid isolation“, ktorú ríša, ,,nad ktorou nikdy nezapadalo slnko“, infutovala to žíl poddaných jej Veličenstva po stáročia, sa začala obliekať do nových kostýmov 21. storočia.

Ako keby, ako tak. Veď proti sa zdvihla minimálne polovičná, hlučná ,,väčšina“, hlavne mladých a stredných ročníkov, ktorá väčšinu brexitérov hádzala do jedného vreca populistických, vidieckych zadubencov.

Keď sa Briti mali pred niekoľkými dňami rozhodovať medzi toryovcami a labouristami, vlastne rozhodovali o Brexite, a nie o úrovni sociálnosti, či nesociálnosti politiky týchto dvoch hlavných strán. A mnohí sa nakoniec rozhodli pre Brexit, len aby s tým cirkusom bol už čo najskôr koniec.

Pre Britániu to nemusí byť pohroma, obchodovať budú naďalej s Európou, intenzívnejšie s Amerikou a celým svetom. Celý projekt brexitu vychádza z istej vízie, idei, až nádeje. No byť sám sebou, ísť svojou cestou, spoľahnúť sa na démos, demokraciu, to všetko si vyžaduje aj istú dávku politického idealizmu.

Majú ešte Briti dosť idealizmu, aby verili svojej demokracii?

Foto: Wikimandia

 

 

Ani ministerský šofér nemôže lietať ako blázon

14.12.2019

Auto s policajným prezidentom Milanom Lučanským havarovalo v banskobystrickej časti Jakub. Haváriu v aute pre ústavných činiteľov mali aj minister Richter, podpredsedníčka parlamentu Laššáková, Peter Pellegrini, ale ja ďalší vysokí funkcionári. Dobre, že sa im nič vážne nestalo, ale po osobných skúsenostiach so štýlom jazdy týchto šoférov, by som im dožičil [...]

Nebojže sa, červíček Jakub, ja sám ti pomôžem. . .

12.12.2019

prihovára sa Boh hŕstke Izraela v dnešnom liturgickom čítaní. ,,Ja som Pán, tvoj Boh, ktorý ťa drží za ruku a hovorí ti: „Neboj sa, ja ti pomôžem!“ Takto sa Boh skláňal k svojmu vyvolenému Izraelu. Tým dnešným, novým Izraelom sú kresťania. Takto sa tiež prihovára k svojej hŕstke kresťanov. Ku všetkým tým, ktorí vydržali a odolali. Vydržali teror [...]

Čo robí Trumpova ľavá ruka, keď pravá podáva pravú

11.12.2019

Keď si Trump s Kimom podávali ruky, ich neverbálna komunikácia a manévrovanie s rukami, by vydali aj na obsiahlu psychologickú štúdiu. Ako sa podáva pravá ruka a čo robí vtedy ľavá ruka, to je celkom zaujímavé pozorovanie. Aj frazelogické slovníky sa bohato venujú ľudskej ruke. Už je ruka v rukáve, ide mu to od ruky, mávnuť rukou nad niečím. Ruka ruku umýva Ruku do [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 35908x
Priemerná čítanosť článkov: 2244x

Autor blogu

Kategórie